Alopecia,  Att tänka på när man fått sin diagnos

Att tänka på när man fått sin diagnos – första läkarbesöket

Att få sin alopeciadiagnos är väldigt känslosamt som ni säkert kan förstå. Men som jag nämnde i mitt första inlägg så är bemötandet hos läkare inte det bästa. Det är många som skriver till mig och berättar om detta och det är även något jag själv varit med om inte en, utan flera gånger. När jag var hos min läkare första gången så resulterade det i att jag kom ut med acnemedicin och noll information om vad alopecia var överhuvud taget. För mig är det här helt oacceptabelt. I början kan man kanske ursäkta det med att det bara var den läkaren som inte hade en så bra dag men när man hör detta gång på gång på gång på gång så blir man ledsen, frustrerad och irriterad på riktigt.

När jag besökte min läkare för första gången så var jag 14 år. Vid läkarbesöket så fick jag trots allt information om att man kan få peruk och man kan få en remiss av läkaren för detta. En läsare som skrivit till mig har berättat att hon inte ens fick information om detta. Så därför skriver jag detta inlägget. Till alla er som precis fått er diagnos, ställ frågan och kräv av er läkare att de ska skriva ut en rekvisition så att ni kan få en peruk. Även om ni är i början av er sjukdom och det bara är enstaka fläckar så är det, eller det var det för mig, otroligt skönt att veta att man hade den där back up planen. Om man skulle tappa mer plötsligt så hade man remissen klar. I Västra Götalands landsting som jag tillhör så får man 7000 kronor exklusive moms på peruk per år samt 1400 kronor exklusive moms för ögonbryn och ögonfransar om det skulle behövas också. Mer kan man läsa här.

barcelona
Från Barcelona där jag invigde min simmössa

När jag hade flyttat till Göteborg och skulle gå på ett nytt läkarbesök här, som man måste göra eftersom landstingen i Sverige har väldigt svårt att samarbeta och dela information av diverse anledningar, så fick jag vänta över 2 månader på att ens få en tid. Därför råder jag er också till att vara ute i god tid och när ni väl har läkaren där, be om remissen direkt. Om man söker efter mer information kring sjukdomen så tycker jag att man kan gå in på alopeciförbundets hemsida här eller såklart läsa min blogg och ställa alla frågor ni har så ska jag besvara dom och hjälpa er så gott jag kan.

När man fått remissen så är det ett få utvalda butiker man kan gå till. En av dem i Göteborg (som jag tror är i princip den enda) är Carl M Lundh. Det finns mycket att säga om det företaget och jag vet också att det är många med mig som håller med. Kvaliteten på perukerna här skulle jag säga är ok. Men, jag tänkte avrunda mitt inlägg här idag och så får ni gärna kika in här imorgon och läsa om vilka perukmärken jag tycker är bäst och vart jag brukar köpa mina peruker förutom Carl M Lundh.

3 kommentarer

 • joije

  Såå trist då så många läkare inte verkar veta vad det handlar om!
  Själv besökte jag en läkare som sade att mina kala fläckar beror på svamp. Han skrev ut invärtes svampmedicin men jag bestämde mig för att inte ta ut medicinen.
  följande dag bokade jag tid hos en annan läkare och då fick jag diagnosen alopeci. Har fått min diagnos den här veckan och känslorna är ganska jobbiga..

  • karinnordberg

   Herre gud, det var bland det galnaste jag har hört!! Vad är det för fel på läkarna och deras kunskaper om den här sjukdomen? Förstår att det är jobbigt att du precis fått diagnosen. Vet precis hur det är… Kan bara försöka uppmuntra dig med att det finns så fina peruker man kan få till hjälp och jag hoppas att min blogg kan hjälpa dig lite också.
   Kram Karin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ bloggen

hej

%d bloggare gillar detta: