Alopecia,  Att tänka på när man fått sin diagnos

Att tänka på när man fått sin diagnos – välja peruk hos Carl M Lundh

När man har fått sin rekvisition av läkaren så gäller det att hitta rätt i djungeln av peruker. Det finns mycket att välja på men det är inte alltid så lätt att hitta. Rekvisitionen kan man bara använda sig av på vissa speciella återförsäljare och den största av dem skulle jag säga är Carl M Lundh. Här har jag använt min rekvisition när jag har bott i Göteborg. De märken som de erbjuder är

Syntetiskt hår: Sentoo Collection, Noriko, Amore, Hair Society, Raquel Welch & Ellen Wille

Äkta hår: Pure Power, Gemtress & Sentoo Collection

De har även en fiber som ska vara som en blandning mellan ett syntetiskt hår och ett äkta hår som heter Cyberhair. Beskrivningen som företaget själv använder sig av är (längre beskrivning finns även här):

Cyberhair® is an innovation developed with scientific technology. It has many desirable qualities including durability, uniformity, lightness, softness, body and lift, and style memory retention. Cyberhair® is equal or superior to other fibers and human hair while duplicating the texture of human hair to simulate your own.

Förutom att det finns olika fibrer att välja på så kan man även välja att få den i standardformat dvs. att det är en färdig frisyr på peruken och hättan är också den en standardhätta. Det andra alternativet är att man beställer en måttbeställd peruk så kan man även göra en avgjutning av huvudet så att hättan blir anpassad efter just dig och även välja helt hur frisyren ska se ut själv. Gör man en sådan här avgjutning så behöver man använda sig av toupétejp för att peruken ska sitta fast ordentligt. Vad som är negativt med tejpen är att man kan bli väldigt irriterad i huden eftersom tejpen är väldigt stark. Jag fick själv sår och blev väldigt irriterad i början men det går över efter ett tag. Denna gången jag valde peruk valde jag dock en standardmall som man inte behövde gjuta av.

baldie
Avgjutning av mitt huvud

Jag har valt en Cyberhair peruk varje gång jag har varit hos Carl M Lundh och alltid i längden 40 cm, alltså en väldigt lång peruk. Resonemanget bakom detta är att trots vad företagen än säger så slits perukerna en hel del när man använder dom. De blir toviga i nacken och topparna blir risiga. Därför har jag valt en lång peruk till att börja med för att på så vis ha mycket marginal att kunna klippa den så att livslängden blir så lång som möjligt. Nedan ser ni min senaste Cyberhairperuk

IMG_2575
Min senaste Cyberhairperuk

En sådan här peruk kostar hela bidraget från landstinget plus att jag måste betala cirka 2000 kronor själv. Det är alltså inte jättebilligt att ha peruk… Om den hade hållit och varit fin i 1 ett år hade det varit en sak men tyvärr är det inte så. Därför så har jag valt att nu köpa fler peruker själv så att jag ska kunna variera mer så att jag heller inte sliter på dem för mycket.

Nästa inlägg kommer handla om vart man kan köpa andra peruker än de som finns på Carl M Lundh. Trevlig kväll!

2 kommentarer

  • Emma

    Tack för dina trevliga inlägg, väldigt informativa! Det är verkligen inte helt lätt i perukdjungeln.

    Man kan lägga ihop sina bidrag för samtliga år, vilket betyder att man i vgregion under en femårsperiod har tillgång till 35 k ex moms vilka du kan fördela som du vill under din 5-årsperiod. Kostar peruken ovan över 35 k? (I och med att du måste lägga till själv?)

    • karinnordberg

      Hej Emma! Vad bra att du gillar mina inlägg 🙂 Ja just, det ska jag förtydliga också att man kan göra. Bra poäng! Nej min peruk kostar inte 35 k utan 7000 kronor plus moms plus de 2000 kronorna jag betalar extra så närmare 11 000 kronor ink moms. Jag lägger till själv varje år istället för att sista året på femårsperioden så betala hela själv. Känns bättre att sprida ut kostnaden jag lägger själv på olika år då!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ bloggen

hej

%d bloggare gillar detta: