Bakning

Påskbakning

När det är några dagars ledighet så försöker jag oftast att baka någonting eftersom jag tycker det är så himla skoj med bakning 🙂 Det är verkligen avkoppling när jag får ställa mig i köket.

Ofta så kikar jag på Roy Fares recept och ser om det finns något nytt jag kan laga. Och vilken tur jag hade då att han la ut ett recept på Facebook som jag hittade i bilen upp till Karlstad. Det var en punchparfait tårta med hallonsås som verkligen var himmelskt god! Såhär blev den:

IMG_0568

Det var en italiensk maräng på toppen som man brände av. Jag säger det igen, den var himmelsk!

Här kommer receptet som är taget från Roys facebooksida här

10-12 bitar

-Mandelbotten
200 g mandelmassa
100 g smör brynt
75 g ägg (1 st + 1 st äggvita)

Mandelbotten: Bryn smöret i kastrull på medelvärme tills det fått en gyllene färg, ta av från värmen och ställ åt sidan, låt svalna. Blanda mandelmassan med lite smör i taget, rör runt med en slickepott eller i köksmaskin med vinge. Tillsätt sedan ägg och sen äggvita.
Lägg bakplåtspapper i botten på en springform 20-22 cm i diameter. Häll i smeten, bred ut den jämt och baka på 175 grader, varmluftsugn i ca 14-16 min, ta ut och låt svalna helt. När botten svalnat lägger du en lång remsa bakplåtspapper längs med insidan av formen.

-Punchparfait
90 g äggula (5 st)
125 g strösocker (1 ½ dl)
50 g vatten (1/2 dl)
75 g punsch (3/4 dl)
300 g grädde – vispad
½ st gelatinblad

Punchparfait: Blötlägg gelatin i kallt vatten. (Gelatinet hjälper till att förhindra iskristallbildning i parfait men kan uteslutas)
Koka upp socker och vatten, börja samtidigt vispa äggulan med elvisp eller i köksmaskin med visp. Sockret 3-4 minuter eller när bubblorna börjar se riktigt tjocka ut. Strila då i sockerlagen i äggulorna långsamt under ständig vispning.
Vispa tills den kallnat. Krama ur gelantinbladet och smält försiktigt mikron och blanda i det med ägguleskummet med en slickepott.
Häll i punsch i 3 omgångar och vänd med slickepott. Vänd sedan ner grädden. Häll över mandelbotten och frys in, minst 5 timmar.

-Italiensk maräng
120 g äggvita (4 st)
240 g strösocker (2 ¾ dl)
75 g vatten (3/4 dl)

Italiensk maräng: Lägg äggvitan i en matberedare med visp. Koka upp strösocker, vatten till 121 grader. Under tiden börjar du vispa äggvitorna på låg hastighet. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan lite snabbare, öka hastigheten på äggvitorna och vispa till en fast maräng. När termometern visar 121 grader häller du sedan i sockret med en tun stråle medan du vispar på max hastighet. Fortsätt vispa på max någon minut och sänk till mellanfart och vispa tills marängen är sval.

-Hallonsås
500 g hallon – frysta
85 g strösocker (1dl)
50 g vatten (1/2dl)
1 st lime

Hallonsås: Koka hallon, socker, limesaft tills hallonen blivit mjuka och mosiga. Mixa blandning slät med en stavmixer och passera såsen genom en sil. Låt kallna i kylen.

Montering
Lossa tårtan ur formen, dra av bakplåtspappret längs med sidan och ställ på serveringsfat. Spritsa eller stryk på maräng på toppen och bränn av med en gasbrännare om du vill. Dekorera med färska hallon.

Tårtan går bra att förvara i frysen 3-4 dagar utan problem.

Ta fram 5-10 min innan servering och servera med hallonsås och färska hallon.

17880366_1877090489233377_1168835406376602600_o
Roys bild på tårtan! Jag dekorerade per bit eftersom vi inte skulle äta hela på en gång.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ bloggen

hej

%d bloggare gillar detta: