Alopecia

Alopecia Awareness Month

Den här månaden är det Alopecia Awareness Month – det vill säga en månad för att uppmärksamma och sprida kunskap om denna autoimmuna sjukdom som jag och så många med mig har. Därför tänkte jag komma med en hel del inlägg där jag berättar om min historia, fakta om sjukdomen, vad man ska tänka på när man fått diagnosen och andra tips och trix.

Jag tänkte dock börja med att förklara vad detta är för sjukdom för er som inte vet 🙂 Alopecia är alltså en autoimmun sjukdom som gör att kroppens immunförsvar attackerar de friska hårsäckarna vilket gör att håret faller av. Det kan finnas olika orsaker till att alopecia bryter ut men forskarna vet inte helt säkert. Men många jag har läst om, pratat med och av egen erfarenhet har fått det till följd av till exempel stress under lång tid, stress orsakad av sorg, graviditet, influensa osv. Men som sagt, det finns inga tydliga svar från forskningen eller läkarna varför man får sjukdomen vilket självklart kan vara oerhört frustrerande när man får sin diagnos.

När jag var på Sahlgrenska i december för att få en ny rekvisition

Det finns olika former av alopecia man kan drabbas av; alopecia areata, alopecia universalis alopecia totalis.

Alopecia Areata betyder att du har fläckvis håravfall och det är den vanligaste formen av alopecia. Det börjar oftast med att du tappar fläckar stora som femkronor men de kan givetvis vara större eller mindre. Detta var den formen som min alopecia började med.

Alopecia Universalis betyder att du tappar allt hår du har på huvudet.

Alopecia Totalis betyder att du tappar allt hår på huvudet men även på kroppen såsom ögonbryn, ögonfransar och övrig kroppsbehåring.

Jag upplever det också som att det är vanligt med en kombination av de ovan nämnda typerna av alopecia. För mig till exempel så växer håret i fläckar på huvudet och jag ser ut såhär ungefär när jag inte rakat mig (en gammal bild så nu ser det lite annorlunda ut)

Nu har jag tappat mer hår där fram men ungefär såhär ser det ut 🙂

Alopecia är en sjukdom som egentligen inte ger någon fysisk smärta annat än att hårbotten kan vara öm och klia i perioder när man tappar sitt hår. Men det är framförallt en psykisk sjukdom. Det kan vara så mycket som sitter i just håret och man kan verkligen känna att man tappar sin identitet när man tappar sitt hår. Det som också är psykiskt jobbigt är att det inte finns några svar. Man vet inte hur mycket man kommer tappa, hur snabbt det kommer gå eller om man kommer få håret tillbaka. Det enda man kan göra är att vänta och se. Detta är såklart oerhört jobbigt och något som man måste ta sig igenom och lära sig att leva med om man har sjukdomen.

Det som är mest konstigt är att det är en så pass okänd sjukdom som det är. Det finns ungefär 200 000 människor i Sverige som lever med sjukdomen och ändå är det väldigt många som inte har någon aning om vad det är. Genast när man ser en människa utan hår så kopplas detta ihop med cancer. Jag förstår att man gör det, men jag tycker också det är så viktigt att vi sprider mer kunskap om alopecia så att man inte direkt drar slutsatsen när man ser en annan människa utan hår att det är cancer.

Detta är ett av syftena med min blogg – att sprida kunskap om sjukdomen så att vi kan bli mer medvetna om att det finns många olika orsaker till håravfall!

Hoppas detta gav er lite mer insikter om vad det är för sjukdom jag lever med varje dag 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ bloggen

hej

%d bloggare gillar detta: