Alopecia,  Frågestund

Frågestund

Jag får en hel del frågor via mail från andra personer med håravfall/alopeci. Så därför tänkte jag svara på ett par frågor som nyligen kommit in. Jag tycker det är så roligt när ni kommenterar eller mailar mig så fortsätt med det!

1. Hur ska jag berätta på jobbet om jag får peruk?

Svar: Jag berättade först för mina kollegor om min alopeci i januari i år. Jag har en kompis som bor i USA och som hade möjlighet att köpa hem flera olika peruker till mig vid jul och då kände jag verkligen att nu ska jag börja ”utnyttja” min alopecia på det bästa sättet jag kan. Så, jag valde därför att börja ha olika peruker varje dag. Jag kunde alltså gå från långt brunt hår till en kort blond page. I början var det otroligt många förvånade miner och man riktigt såg hur mycket folk funderade på hur det i all sin dar gick till. Men för mig var det ett skönt sätt att visa att jag hade peruk. Det blev liksom ett naturligt samtalsämne då när alla såg så förvånade ut och även började fråga mig. Jag tyckte faktiskt aldrig att det var jobbigt utan mest skönt för nu kan jag verkligen använda mig av olika peruker utan att någon reagerar. Det blir som min accessoar.

Men det tog ganska lång tid för mig att komma hit och varje gång jag har bytt peruk innan så kan man ju lätt vifta bort det med att man bara gått till frisören. Min mamma är frisör också vilket gjort det lätt för andra att förstå att jag bytt frisyr ofta även om det inte riktigt var så det gick till. Men som sagt, nu har jag olika peruker varje dag och det är så skönt. Folk tycker också att det är så himla häftigt att man har peruk och bli så intresserade av att veta mera. Perukerna är ju så otroligt fina och verklighetstrogna idag så det är ju näst intill omöjligt att se om någon har peruk idag. Så för mig har det varit en väldigt positiv upplevelse att ”komma ut” och berätta för mina kollegor att jag har peruk.

2. Hur tog din pojkvän det att du hade peruk?

Svar: Jag har varit tillsammans med min pojkvän Petter i 4,5 år nu och jag kommer ihåg att jag i början tyckte det var väldigt jobbigt. Speciellt när han ville ha sina händer i min nacke. Då var jag alltid nervös över att han skulle upptäcka kanten på peruken till exempel. Jag kommer också ihåg när jag skulle berätta för honom att jag hade peruk. Jag gjorde det när vi chattade på facebook och jag var så sjukt nervös för att berätta det och jag byggde nog verkligen upp det till en större grej än vad det var. Petter har berättat att han verkligen trodde det var något allvarligare än vad det var och det förstår jag verkligen såhär i efterhand. När vi sedan blev tillsammans tyckte jag fortfarande att det var rätt jobbigt, speciellt när man skulle sova. Så i cirka 2,5 år av vårt förhållande sov jag i sjal och visade inte mitt huvud för honom. Jag tyckte det var så jobbigt och var rädd att han skulle tycka att jag var jätteful och bli avtänd. Det är nog känslan av att man känner sig så okvinnlig utan håret som gjorde det. Men så tog jag äntligen steget (och som han hade tjatat) och sov utan sjalen och nu har jag inga problem alls med att visa mig utan sjalen för honom. Jag vet såklart att han älskar mig ändå, men det var mina egna hjärnspöken som satte stopp. Nu hjälper han mig med att raka huvudet när jag behöver som om det vore den vanligaste saken här i världen. Vilket det ju egentligen är i ett liv med alopecia. Jag skulle verkligen uppmuntra er alla till att våga berätta, våga visa er utan håret för har ni hittat rätt partner så kommer han eller hon verkligen inte bry sig om det och det kommer bli så mycket skönare för dig också. Huvudet måste få sin luft när det är instängt hela dagarna i en peruk 😉

karin (2)

3. Hur går det att träna med peruk? Hur får du den att sitta 100% fast?

Svar: Att träna med peruk är nog en av de få nackdelar som finns. Det är väldigt varmt och instängt men det är verkligen inga problem. Jag sätter inte fast mina peruker med något särskilt för att de ska sitta fast när jag tränar men självklart beror det på vad man tränar också. Skulle jag träna handboll exempelvis som jag gjorde förut så skulle jag nog föredra att ha en peruk med tejp så att den verkligen sitter fast ordentligt då det är mycket närkamp och annat. Men är man på gymmet eller tränar ute så är det inga problem alls. Då kan man ha den som den är. Men som sagt var, det är väldigt varmt och man blir väldigt svettig om huvudet. Detta tror jag verkligen är mitt nästa steg i att fullt ut acceptera alopecia. Träna utan peruken. Det hade varit så otroligt skönt att slippa den och få svettas fritt 🙂 Men som sagt, det är verkligen inga problem alls att träna med peruk i övrigt.

Hoppas nu tyckte frågestunder var intressant och skicka gärna fler frågor som ni vill att jag ska svara på! Kram på er

4 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ bloggen

hej

%d bloggare gillar detta: